Mere om nye og gamle

Blogs på Museerne.dkPosted by Birgitte Fløe Jensen Wed, October 01, 2008 14:16:41

Blog ImageMange af de fredede fortidsminder ligger i skove, hvor de ikke er så nemme at få øje på som de fortidsminder, der ligger på marker. Der er offentlig adgang til de fleste skove i landet. I mange privatejede skove må man færdes på skovvejene, men ikke bevæge sig ind i skoven, hvorfor man i skovene må nyde de fortidsminder, der kan ses fra skovvejene. Nogle fortidsminder kan være lidt svære at få øje på fx gamle diger og marksystemer og mindre høje. Med kun 8 m i diameter og 0,5 m i højden er den lille gravhøj på billedet ikke så let at få øje på under det høje græs.

Den også i fredningssammenhæng flittige Viggo Nielsen besøgte, undersøgte og beskrev mange fortidsminder i hele landet, og også en del i Næstved kommunes område. Bl.a. har han for ca. 25 år siden beskrevet forhistoriske marksystemer - eller oltidsagre som de også kan kaldes - i en skov tilhørende Næsbyholm slot. Tilsynet med de fredede fortidsminder vil forsøge at genfinde de oldstidsagre, som Viggo Nielsen har beskrevet, og evt. indstille dem til fredning. Læs nærmere i bloggen i løbet af efteråret. Kender du til et fortidsminde, der ikke er registreret eller fredet, så er du meget velkommen til at kontakte Museet, så undersøger vi det nærmere.