Hvad ville der ske hvis fortidsminderne forsvandt?

Blogs på Museerne.dkPosted by Birgitte Fløe Jensen Tue, October 21, 2008 11:37:15

Når der er mulighed for at frede fortidsminder er det på baggrund af en politisk beslutning, dvs. loven. Hvis der ikke fandtes en Museumslov, der bl.a. har paragraffer til beskyttelse af fortidsminderne, hvad ville der så ske med fortidsminderne? Hvor mange fortidsminder ville der være bevaret i landskabet? Måske ikke ret mange, og hvordan ville man så opleve landskabet uden disse spor fra fortiden?

Nogle fortidsminder ligger forholdsvis ubemærkede hen. En jættestue på en mark gav billedhuggeren Thomas Kadziola idéen til at usynliggøre jættestuen Kong Knuds høj i 2007. Muligvis kunne dette fortidsminde synliggøres mere ved at blive usynliggjort? Usynliggørelsen varede i nogle dage og kan derfor ikke ses nu (!), men jættestuen Kong Knuds høj ligger stadig på marken ca. 1 km nordøst for Horslunde på Lolland.

Link til jættestuen på Kulturarvsstyrelsen internetside Fund og Fortidsminder: http://www.dkconline.dk/wincgi/dkc.exe?Function=GetLokalitet&Systemnr=3613.

Thomas Kadziola har venligst givet tilladelse til at bruge det viste foto af hans værk.