Usynlige fortidsminder i byen

Blogs på Museerne.dkPosted by Birgitte Fløe Jensen Mon, February 16, 2009 13:41:33

I flere købstæder findes der fredede fortidsminder under overfladen. For eksempel i Næstved bymidte, hvor både Sortebrødreog Gråbrødre klostrene er fredet, og usynlige... (fotos nederst tv og nederst th) Fredningen dækker det, der er bevaret af klostrene. Da begge klostre blev revet ned i løbet af 1500-1600-tallet, gælder fredningen alt det arkæologiske materiale, der er bevaret under jorden, såsom fundamentrester, gulve og afffaldshuller osv. Det samme gælder de bevarede dele af Thuesens badstue (foto øverst th). Ved badstuen er der sat en stensætning over jorden, så man kan se hvor resterne af badstuen ligger under jorden. Ved Birgittinerklosteret i Maribo er der både de synlige ruinrester over jorden, og dele af klosteret, der ligger under overfladen bl.a. den nordlige del af klosteret, der ligger under baghaverne til nogle af husene i Klostergade (foto øverst tv). Nedenfor ses græsplænen foran DR Regionalen Næstved på Åderupvej. Under græsset er der bevaret rester af den middeladerlige Sct. Jørgensgård og kirke.