Skåltegn og stenkredse

Blogs på Museerne.dkPosted by Birgitte Fløe Jensen Fri, May 09, 2008 11:12:27

På det sydlige Lolland er der to skove, hvori der findes flere interessante fortidsmindetyper. I Errindlev Studehave ligger stenkredsen, der ses på billedet ovenfor. Lignende stenkredse findes også i Keldskov, hvor der også er bevaret tre skåltegnssten. Stenkredsene er 4-12 m i diameter, nogle ser ud som den på billedet, andre består af blot en cirkel af sten. Der er ingen præcis datering af stenkredsene, men formodes at være fra oldtiden, bronze- eller jernalder. Hvad disse stenkredse har været brugt til vides ikke. Det ved man derimod lidt om mht. skåltegnsstenene. Skåltegn er en type helleristninger. Skåltegnene er mellem oftest mellem 2 og 6 cm i diameter og 0,5-1,5 cm dybe og hugget ind i stenene. Et skåltegn regnes af nogle for at være et symbol for solen og af andre for et frugtbarthedstegn. Stenenes formål har sandsynligvis været kultisk. De to af skåltegnsstenene i Keldskov ligger tæt på en skovvej, så det skulle være muligt at finde frem til dem (evt. ved hjælp af kort fra www.dkconline.dk).