Voldsted og voldgrav

Blogs på Museerne.dkPosted by Birgitte Fløe Jensen Wed, May 21, 2008 15:22:37

Blandt de forskellige typer fredede fortidsminder findes også voldsteder, der er forsvarsanlæg fra middelalderen. Nogle af de tidligste voldsteder består af en borgbanke omgivet af en voldgrav. Senere i løbet af middelalderen bliver borgbanken større og nogle steder udvides med bredere voldgrave. Nogle steder fortsatte man med at bygge på det samme sted som for eksempel på Vordingborg, hvor man nu kan se ruinerne af den seneste af de anlagte borge, hvoraf den første var et voldsted. Andre steder konstruerede man et nyt anlæg i nærheden af det gamle, som for eksempel ved Gammelgård ved Søllested på Lolland. Blot få hundrede meter syd for herregården Gammelgård kører man på landevejen faktisk lige igennem voldstedet, der er forløberen for det nuværende Gammelgård, hvis velbevarede voldgrave er anlagt i slutningen af 1500-tallet. Billedet ovenfor viser en del af Lundegaard voldsted, der ligger nord for Nakskov. Til venstre i billedet ses borgbanken, hvor der kan have ligget et tårn og midt i billedet ses en del af voldgraven.

Se mere om voldsteder her: http://www.museerne.dk/content/dk/forskning/forskningsomrader/voldsteder