Folk og fortidsminder

Blogs på Museerne.dkPosted by Birgitte Fløe Jensen Wed, August 20, 2008 10:00:50

Blog ImageMuseet får jævnligt henvendelser vedrørende fredede fortidsminder. Nogle er interesserede i at finde ud af hvilke fortidsminder, der kan være på deres grund eller i deres lokalområde. Andre henvender sig på fortidsmindernes vegne, hvor et fredet fortidsminde trænger til pleje i form af fx træfældning eller til restaurering som fx en jættestue, der kan være sammenskreden. Andre igen fordi de mener at have fundet nye fortidsminder. Museet svarer gerne på henvendelser og foretager hvis det er relevant en besigtigelse på stedet. På baggrund af henvendelser til Museet er der i løbet af sommeren blevet registreret 8 "nye" gravhøje og en "ny" skåltegnssten med 90 skåltegn i Viemose skov. Stenen blev opdaget af Jørgen Chr. Lei i foråret 2008. Fotoet og den midlertidige opmaling af skåltegnene er foretaget af Henning Prøhl fra GYPAF-Give Your Past A Future, der er et 3-årigt projekt med det formål at registrere og finde helleristningssten i Vordingborg kommune.

www.dkconline.dk er det muligt at se hvad der er blevet fundet af stort og småt et hvilket som helst sted i landet. DKC eller Det Kulturhistoriske Centralregister har skiftet navn til Fund og Fortidsminder. Det har været frit tilgængeligt på nettet siden 2003 og der er lige nu et udviklingsarbejde i gang med hjemmesiden, så der bl.a. kommer flere søgemuligheder.