Grenkast og dyssedans

Blogs på Museerne.dkPosted by Birgitte Fløe Jensen Fri, December 19, 2008 10:41:54

Der findes ikke mange fredede fortidsminder, der stadig er fungerende i en oprindelig forstand. Men et af dem findes i Nordjylland og er grenkastet i Slotved skov, der ligger knap 10 km øst for Hjørring. Ifølge sagnet blev en kræmmer overfaldet, bestjålet og slået ihjel på stedet. Et grenkast fungerer således, at når man passerer et sted som fx grenkastet i Slotved skov, så skal man huske at kaste en gren på bunken, for hvis man ikke kaster en gren på, så vil den dødes sjæl kunne forfølge én.

Fra grenkast til nisser... Ifølge mange sagn husede både elvere, nisser, trolde og kæmper i høje og storstensgrave. Der var også engang, hvor man mente, at storstensgrave såsom fx dysser var blevet bygget af kæmper. Der findes mange historier om høje, der stod på gloende pæle ved kristne højtider. Rundt om i landet findes utallige beretninger om trolde, der har kastet store sten bl.a. den fredede Svantesten i Klinteskoven, der skulle være kastet mod Magleby kirke af troldkvinden Svantese, fordi hun var træt af at høre på kirkeklokkens ringen. Linket til Vejen Kunstmuseums Troldekort viser en oversigt over steder i landet, hvortil der er knyttet troldehistorier.

De bedste julehilsener fra FortidsmindeBloggen. Blog Image

Tak til Lone Andersen, Nordjyllands Historiske Museum, for fotoet af grenkastet og tak til Katrine Lewinsky Moestrup, Holstebro Museum, for billedet med dyssen og de dansende nisser.