Børn, kvæg og fredningssten

Blogs på Museerne.dkPosted by Birgitte Fløe Jensen Mon, February 02, 2009 11:02:40

En feriegæst fra Tyskland kontaktede museet for nogle uger siden. Familien havde på deres sommerferie på Møn undret sig over, hvad det var for nogle sten med indhugget kongekrone og bogstaver, der stod på gravhøjene (foto fra dysse ved Højbjerg Overdrev 3 km NØ for Fuglebjerg). FM står for Fortidsminde og stenene som den der ses på billedet er sat op før 1937. Før 1937 skete fredning af fortidsminder på frivillig basis. Aftalen om fredning lavedes med lodsejeren og både godsejere og bønder var gerne villige til at få fredet fortidsminder. Ofte kan en FM-sten være sat på siden af gravhøjen og pga tyngdekraften og de ca. 80 år, der er gået, kan det ske, at FM-stenen begynder at hælde udad.

Steen, der fører tilsyn med de fredede fortidsminder for Sydvestjyske Museer, havde været ude i en børnehave for at tilse en gravhøj, der lå på børnehavens matrikel og et af børnene havde forklaret ham, at hun absolut mente, at der lå en konge begravet i højen – det kunne man jo se når der var en krone på stenen… Imens kunne Steen konstatere, at børn kan forårsage næsten lige så meget (ulovlig) slitage på en høj som kvæg kan… På fotoet nedenfor kan det ses hvor meget slitage kvæg kan forårsage på en gravhøj.