Bag stensætninger

Blogs på Museerne.dkPosted by Birgitte Fløe Jensen Wed, June 25, 2008 09:17:56

Blog ImageIndimellem sker der noget uventet, således også en dag hvor tilsynet med de fredede fortidsminder var nået til Gisselfeld Kloster lidt syd for Haslev. Man var i gang med restaurering af stensætningerne omkring borgbanken. Stensætningerne er fra slutningen af 1800-tallet og også fredet, så istandsættelsen skete med kyndig hånd. Det kunne konstateres, at der bag stensætningerne var arkæologiske forekomster, der skulle registreres. Forekomsterne bestod mest opfyldslag og udsmidslag fra 16- til 1800-tallet. Det nuværende Gisselfeld blev påbegyndt i 1527. De ældste hovedbygninger stod færdige i 1575, og den yngste tilbygning i slutningen af 1600-tallet. Mange steder er herregården bygget ovenpå det middelalderlige voldsted, men ikke alle. Gisselfelds middelalderlige voldsted ligger ca. 1,5 km nord for det nuværende, og er også fredet. Bygningerne på det middelalderlige Gisselfeld blev revet ned, da man begyndte opførelsen af det nye og på den tid mere tidssvarende Gisselfeld.