Fredning og overtrædelser af Museumsloven

Blogs på Museerne.dkPosted by Birgitte Fløe Jensen Fri, September 05, 2008 11:14:44

Blog ImageEt af formålene med denne blog er at oplyse om Museerne.dks arbejde med tilsynet med de fredede fortidsminder. I forbindelse med tilsynet bliver der også registreret evt. overtrædelser af Museumsloven. Hovedformålet med fredning af fortidsminder er at bevare fortidsminderne. Fortidsminder, der er bevaret i landskabet, kan opleves som levn fra fortiden nu og i fremtiden samt muliggøre forskning. Derfor er der i Museumsloven udformet skrappe paragraffer i forhold til de fredede fortidsminder. Dvs. der er mange ting, man ikke må foretage sig på og ved fredede fortidsminder. I skove er nogle af de mest almindelige overtrædelser af Museumsloven tilplantning og deponering af afsavede grene. På fotoet ovenfor ses en gravhøj i en skov, hvor der er tilplantning på højen og indenfor 2 m fra højfoden, hvilket klart er overtrædelser af Museumsloven. Ifølge Museumsloven er det bl.a. ikke tilladt at plante på eller indenfor 2 m fra et fredet fortidsminde eller at deponere materiale – det være sig naturligt ”affald” som grene eller affald såsom skrald. I det åbne land er en af de mest almindelige overtrædelser af Museumsloven, at der bliver jordbehandlet for tæt på fortidsmindet, dvs. under 2 m fra fx foden af en jættestue. Der findes dog også mange steder, hvor der ikke sker overtrædelser af Museumsloven.

Link til Kulturarvsstyrelsens side om Museumsloven http://www.kulturarv.dk/forvaltning/love/museumslov.jsp